V oblasti Žeruchových veží sa ťažko zranil český horolezec

06.03.2008 Poprad

Vysoké Tatry 5. marca (TASR) - V oblasti Žeruchových veží vo Vysokých Tatrách sa dnes popoludní pri páde ťažko zranil český horolezec.
Spolulezkyňa, ktorá k nemu vzápätí zlanila, zistila, že partner je v bezvedomí, krváca a má poranené ruky. Až po zostupe na Chatu pri Zelenom plese oznámili úraz dispečingu Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) v Poprade.
Vrtuľník vzlietol pätnásť minút pred šestnástou hodinou. Posádka pribrala na palubu leteckého záchranára Horskej záchrannej služby (HZS) v Starom Smokovci. Po prílete do oblasti Žeruchových veží sa však musel vrtuľník vrátiť kvôli zlým poveternostným podmienkam. Záchranára HZS stihol vyložiť pri chate spolu so záchranným materiálom.
Ďalšia skupina záchranárov so snežným skútrom už bola na ceste k Chate pri Zelenom plese. Ťažko zranenému horolezcovi poskytli po príchode prvú pomoc, zafixovali ho do vákuového matraca a s pomocou priateľov horolezcov ho transportovali k chate a odtiaľ snežným skútrom so saniami na zastávku Biela voda. Tam zraneného krátko po 18. hodine prevzal lekár rýchlej lekárskej pomoci Emergemcy Medical Service v Starom Smokovci.
 

Vyberte región